Започна грипната вълна.  Расте заболяемостта вече втора, трета седмица. Някои от най-засегнатите

...
Започна грипната вълна. 
Расте заболяемостта вече втора, трета седмица.
Някои от най-засегнатите
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: На прага сме на грипна епидемия. Водещите симптоми - главоболие и отпадналост

Започна грипната вълна. 

Расте заболяемостта към този момент втора, трета седмица.

Някои от най-засегнатите области ще доближат епидемиологични равнища другата седмица. Това заяви главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в студиото на " България заран ".

" Следим всички проучвания, които се вършат в Центъра по заразни и паразитни заболявания. Картината там се промени съществено тази седмица. Досега имахме паритет сред Ковид-19 и грип, в този момент към този момент от тази седмица грипът съвсем превалира тотално. Около 60 са позитивните проби и то от H1N1, този, който явно тази година ще провокира епидемията. Има и малко от другите варианти - H3N2 12 броя, 5 от групата на Б, които първоначално първи се появиха. На този декор имаме и 24 случая на Ковид-19, което значи, че той си е тук. Има циркулация на вируса, само че като заболяемост стартира да изостава ", уточни доцент Кунчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи тази картина не е изненадваща, защото грипът е доста динамичен и бързо и елементарно се предава.

" Всички ограничения, които предлагаме за Ковид-19 покриват и грипа. То се видя в годините на ковид пандемията, че изчезнаха съвсем всички други респираторни вируси, в това число детските шарки. Мерките са познати - да заобикаляме визити тук-там със скупчване на доста хора, изключително на закрито, където концентрацията на вируса може да доближи по-високи равнища ", добави доцент Кунчев.

Той разясни и нещо доста значимо за метода, по който човек се заразява с избран вирус.

" Човек не се разболява от 1, 2, 5, 1000 или 10 000 вируса. Той би трябвало да погълне по този начин наречената инфекциозна доза, която за всяка болест е друга, с цел да възникне заболяване. С по-малките дози нашият имунитет се оправя. Затова е значимо даже да има притежател, да кажем в учебната стая, в случай че се проветрява постоянно, в случай че отваряме прозорците, в случай че има тези специфични лампи, които пречистват въздуха, а още повече ако индивидът носи маска, доста понижава риска от заразяване на останалите ", обясни основният държавен здравен контрольор.

Той е безапелационен, че е извънредно важно да не се позволява заболели деца в учебните заведения, детските градини и яслите.

Доц. Кунчев означи, че е мъчно да се направи разликата сред това дали човек е болен от грип или от Ковид-19.

" Ако приказваме за класическа картина, има някои неща, които ориентират сътрудниците, единствено че тя доста рядко е класическа. Много постоянно е изменена. Много мъчно пациентът пък и лекарят може още от първия обзор да се ориентира защо става въпрос. Тук идват на помощ бързите антигенни проби, има такива и които са комбинирани - с едно проучване получаваш резултат и за Ковид-19, и за грип, което в действителност е значимо. Ако приказваме за грип - има задоволително ефикасни антивирусни препарати, които взети в точния момент оказват помощ доста на организма, което, за жалост, при Ковид-19 това го нямаме ",

Въпреки това има способи, по които можем да се ориентираме дали се разболяваме от едното или другото заболяване.

" По-рязкото и по-бурното начало на болестта е особено за грипа, а не за Ковид-19. Друго особено е, че грипът е по-скоро заболяване на целия организъм, не толкоз хремата, кашлицата, само че общото неприятно положение. Ние усещаме, че не можем да продължим да работим и да живеем както до момента. Температурата, главоболието, отпадналостта са по-водещи признаци ", обясни доцент Кунчев.

По негови думи ваксинацията е добър метод за предварителна защита на грипа, само че това може и да не ни защищити от идващата вълна, защото, с цел да бъде ефикасна, тя лишава към 20 дни.

" На някои места това е допустимо, в областите, в които са под 100 на 10 000, евентуално имат време хората да си създадат имунизация, защото първите антитела се появяват още първата седмица, само че те не са задоволително мощни и не могат да предотвратят болестта. Разбира се, ще оказват помощ за по-лекото му протичане. Трябва да имаме 20 дни или 3 седмици след имунизацията, с цел да сме сигурни, че имаме построения имунитет ", добави доцент Кунчев.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР